Mi a SzomatoDráma?

Itt ismerheted meg a SzomatoDráma módszerét​

Megkísérlem a lehetetlent és pár mondatban összefoglalni mi is az a SzomatoDráma:
Játék komolyan, mely a nyitottságoddal és elfogadásoddal arányosan hoz új és meglepő nézőpontot vagy megoldást egy kérdésedre, elakadásodra, testi tünetedre.

Feltárja a benned élő – esetleg rejtett – kapcsolati rendszeredet. Lehetőséget ad új nézőpontok kipróbálására, és mindezt „játékos”, biztonságos térben.

Kik lesznek veled?
Lesz egy játékvezetőd, és ezenkívül három-négy társad. Ők még az elején idegenek, de hidd el, ez rövid időn belül változni fog.

Kicsit bővebben
A SzomatoDráma módszerével a játékvezető egy olyan biztonságos és elfogadó teret hoz létre veled és társaiddal együtt, amelyben Te, mint „főszereplő” a legjobban érezheted magad.

Ebbe a térbe a nyitottságoddal és érdeklődéseddel előtérbe került kérdésedre tudsz ránézni és az önismeret egy új útjára lépni. Megtapasztalhatod, hogy milyen érzés egy ilyen koncentrált és eredményes rendszerben járni az utadat.

Kinek mi a szerepe?
Számodra két lehetőség van, és persze ugyanez vonatkozik a játékvezetőn kívül a Társaidra is.

Első lehetőség, aki lehetsz a játékban: Főszereplő.

Ebben az esetben Rólad fog szólni az elkövetkező 45-75 perc. Mindenki rád figyel, Te vagy a középpontban, és a benned felmerülő témával, kérdéssel, tünettel, elakadással foglalkozunk, úgy és abban a formában, ahogy Te ezt megengeded Magadnak és nekünk. Mi kell ahhoz, hogy Főszereplő lehess? Nyitottság, kíváncsiság egy benned lévő aktuális kérdésre, tünetre, elakadásra.

Második lehetőség, aki lehetsz a játékban: Szereplő.

Ebben az esetben a Főszereplő kérésének megfelelő szerepbe helyezkedsz el, és az érzéseidre figyelve azokat megjelenítve, kommunikálva szerepelsz a játékban a többiekkel. Ebből szinte mindig kialakul egy interakció a szőnyegen (később még írok a szőnyegről). Mi kell ahhoz, hogy szereplő tudj lenni? Képes legyél kapcsolódni az érzéseidhez vagy érzelmeidhez, és ezeket ki tudd fejezni a társaid felé. Nem sokkal bonyolultabb, mint amikor kifejezed, hogy most jól vagy nem jól érzed magad. Vagy megérzed, hogy a melletted álló szereplőtársad milyen hatással van rád, és ezt kifejezed neki. Kezd érdekes lenni? Remélem a továbbiakban választ kapsz még jó pár kérdésre.

Játékvezető:
Ő ismeri a SzomatoDráma szabályrendszerét, felel azért, hogy mi történik a szőnyegen, és segítségével mennek végig az önismereti játékok. Hozzá tudsz Főszereplőként fordulni kérdéseddel, ellenállásoddal, észrevételeddel, felismeréseddel, kéréseddel vagy bármi egyébbel. Ő figyel arra, hogy folyamatosan a legnagyobb biztonságban és elfogadásban légy, történjen a játékban bármi. Figyel arra, hogy olyan térben légy, ahol a legjobban tudsz haladni a témáddal, kérdéseddel, és eljuss a legapróbb zugokba is, minél több megélésed, élményed és tapasztalásod legyen. Ki tudj fejezni mindent, ami benned van, meg tudj élni mindent, ami előjön, és teljes elfogadásban tudj játszani, hiszen ez a lényeg.

Szőnyeg:

Neki van a legegyszerűbb szerepe. A szőnyeg jelöli ki a játéktér nagyságrendi határait. 

Program fajták:
Alapvetően két típusa van a programjainknak, amit itt megemlítenék.

Az egyik a kiscsoportos program:
Ez 4-6 fővel jön létre és ezt úgy hívjuk, hogy 1 szőnyeges program. Itt említeném meg, hogy ez a legnagyobb létszám, ahol a kérdésedről, témádról, elakadásodról beszélned szükséges a játékhoz. Ennél csak kisebb körben vagy négyszemközt beszélgetsz valakivel, és itt is csak az általad komfortos mértékig. Nincsenek kutakodások, vájkálódások, minden határ felállítás a Te kezedben van.

A másik a nagycsoportos program:
Csak annyi a különbség az előzőhöz képest, hogy itt több szőnyegnyi ember jön össze és játszik egy teremben 4-6 fős kis csoportokban. Igazi varázsa van ennek, amikor ilyen sok ember egy teremben egyszerre, több szőnyegen játszik, akár 32-36 résztvevő.

Gondolatok az eddigiekről:

Mint olvastad, ez nem egyéni ülés vagy terápia, ez egy olyan módszer, ahol akárhányan jövünk is össze egy programon, biztosítjuk számodra, hogy 4-6 fős csoportban tudj játszani a kérdéseiddel. A kis csoport előnyeit szeretném itt megosztani Veled:

  • egyszerre több ember energiája összpontosul Rád, és ennek a központjában játszhatsz, létezhetsz.
  • megtapasztalhatod milyen kivetíteni magadból bármit, amivel foglalkozni szeretnél szereplő társaid segítségével.
  • megjelenhet 3D-ben egy benned élő tünet, kérdés, és erre eddig meg nem tapasztalt nézőpontból nézhetsz rá.
  • ez a pár ember létre tud hozni egy olyan koncentrált teret amit kevés helyen tapasztalhattál meg eddig, de az is lehet, hogy sehol nem éltél át ilyet még.
  • az ebben a térben megélt mélységek és magasságok pedig olyan hatással lehetnek rád, ami a tapasztalataim és a beszámolók szerint változást, sorsfordítást, vagy akár „mellékhatásként” gyógyulást is hozhatnak.

Az szinte biztosan kijelenthető, hogy új tapasztalatokkal fogsz egy-egy programunkról hazatérni. És ha megengedsz itt egy kis viccet, akkor vigyázat: amellett, hogy a módszer akár függőséget is tud oldani, lehet, hogy függőséget okoz J.
Egy biztos, hogy itt kapcsolódni tudsz mindennel, amivel esetleg eddig nem tetted, de rájöttél azóta, hogy szeretnél. Megélheted a tested és Önmagad kapcsolatának egy új szintjét. Kommunikálhatsz a testeddel. Mindez a sok újdonság és felismerés átélése ezzel a gyakorlatorientált módszerrel, változásokat és gyógyulást indíthat el benned.

Tudatalatti és tudatosság
Talán felmerült benned, vagy észrevetted azokat a mintákat, amiket ismételsz az életedben, és még az is lehet, hogy tudatosan ezt nem is szeretnéd tenni. De mégis, már nem először jön veled szembe. Itt arra is lehetőséged van, hogy megjelenjen, ránézz, megtudj róla sok mindent, azaz, hogy a tudatalattiból a tudatosság szintjére emeld. És ha már ott van, akkor a kezedben van a lehetőség a változtatásra.

A Dráma jelentése:
A dráma ebben az esetben a kommunikáció, a kapcsolat és az interakció megjelenítése a szőnyegen, egy pici, de annál biztonságosabb térben. Mint ahogy a színházban nézőként is megérint a színdarab, vagy a moziban a film, képzeld el, hogy milyen az, amikor a benned lévő kérdésed, tüneted jelenik meg a játékodban, és ennek Te vagy a Főszereplője. Még a hideg is kirázott, ahogy ezt leírtam, és feljönnek a játék emlékeim. Nekem szuper érzés, élmény.

A SzomatoDrámás képzésen szokott elhangzani az egyik tanárunktól, hogy egyszer részt vett egy előadáson, aminek ez volt a címe:

„A ki nem mondott szavak és az el nem sírt könnyek hatása a szervezetre.” Hiszem és vallom, hogy ezek a legkártékonyabbak az emberi szervezetre. Ezek felismerésében és megváltoztatásában tud a legtöbbet segíteni a SzomatoDráma, úgy, hogy megfelelő teret biztosít a  Kapcsolódáshoz, kellő Figyelemmel kísér, és Biztonságos környezetet Teremt Számodra. További információk a módszerről: www.szomatodrama.hu 

Remélve, hogy felkeltettem az érdeklődésed szeretettel várlak a programjainkon. Itt pedig a visszajelzésekből olvashatsz:

Az oldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény biztosításáért.