Miért fontos az önismeret?

Ahhoz, hogy jólesőn elhelyezzük magunkat a világban, az emberi kapcsolatainkban, hogy felvállaljuk személyiségünket, annak pozitív és hiányos részeivel együtt, tudatos önismeretre van szükségünk.

Felfigyeltél már arra, hogy minél jobban ismered, elfogadod önmagad, minél nagyobb békében állsz azzal, aki vagy, annál nagyobb nyugalomban tudsz kapcsolódni önmagaddal és a körülötted élőkkel?

A fenti állapot elérését nagyban elősegíti, ha felfedezhető bennünk a nyitottság, kíváncsiság, és az önmagukra fókuszált figyelem.

Miért fontos hát az önismeret útján elindulni?

Életminőségünket nagyban meghatározza az önismeret.
A társas kapcsolatainktól kezdve az érzelmeink, konfliktusaink kezeléséig hatással van ránk.
Az önismeret hiánya akadályozza személyes fejlődésünket, és negatívan hat életünk számos területére.

Azt az embert, aki az önismeret útját járja, egy idő után már nem az érzelmei irányítják, hanem ő maga irányítja azokat és ezzel az életét, hiszen ismeri saját, jelenlegi korlátait, határait.

Bár mindenkinek vannak családból hozott mintái, amelyeket akaratlanul is átveszünk, ha tudatosan jelen vagyunk, vagyunk, észrevesszük, hogy ezek közül melyek szolgálnak és melyeket kell elengednünk, hiszen nem építenek, sőt egyenesen romboló hatással vannak életünkre.

Amikor felébred bennünk az érzés, hogy valami „nem jól van a testünkben, élethelyzetünkben és kezdeni kellene vele valamit”, azzal megtettük az első lépést az önismeret irányába. Felébredt a kíváncsiságunk önmagunk, a működésünk, a helyzetünk, állapotunk iránt. Meg szeretnénk ismerni, valójában mi az, amit kényelmetlennek érzékelünk, honnét ered és mit lehetünk annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat.

A KaFiBi által szervezett SzomatoDráma módszer azzal támogatja ezt az elhatározást, hogy szeretetteli, nyitott, elfogadó közeget, kíséretet biztosít ehhez a belső utazáshoz.

A valós, addig elrejtett érzelmeinkkel való szembenézés, a testünk és érzelmeink között kialakuló párbeszéd is abban segítenek bennünket, hogy ráébredjünk saját hatalmunkra, de legfőképp jogunkra életünk, helyzetünk megváltoztatásához. Ezeket a folyamatokat mély, katartikus érzelmek kísérik. Felismerések születnek, összefüggéseket találunk és értünk meg. Megérezhetjük, hogyan épülnek bele régről ismerős érzelmek, családi, kapcsolati mintáink és viszonyaink testrészeink, sejtjeink kapcsolati rendszerébe.

Te vagy az, akinek jogában is, hatalmában is áll könnyebbé, hatékonyabbá, derűsebbé tenni a Te életedet.
Vonz a lehetőség, hogy elindulj ezen az úton? 

Az oldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény biztosításáért.