Az önismeret útját járja és minket is biztonságban kísér rajta – interjú Sándorfi Tamással, a KaFiBi alapító szakemberével

Több mint három évtizede lépett az öntudatosság útjára, a saját maga mélyebb megismerésére, és bár ezen az önismereti úton sokféle eszközt és terápiás módszert kipróbált és elsajátított, végül a SzomatoDrámában találta meg azt, amit keresett, s ami a leghatékonyabbnak tűnt a számára. A módszer alapítója, Dr. Buda László orvos pszichiáter, pszichoterapeuta és alapítványa által tartott összes képzésen részt vett. Ennek következtében számos útkeresésben lévő, elakadással küzdő ember keresi meg őt 2019 óta. Sándorfi Tamás KaFiBi alapító játékvezetővel beszélgettünk.

Mi a te SzomatoDrámát megelőző történeted?

18 éves korom óta foglalkozom egyéni és csoportos önismerettel. Ennek az útnak az elemei voltak:  a pszichoanalízis, a pszichodráma, a családállítás, bodywork és imaginációs terápia, vezetett meditációk, illetve különböző workshopok. 

Nagyon sok, bennem felszínre került és meg nem oldott kérdésre a választ 2018 óta mégis a SzomatoDráma adta meg.

Hogyan kerültél kapcsolatba a SzomatoDrámával és miért választottad ezt az utat?

Analízisbe jártam valamikor 2012-13 környékén, a terapeutám ajánlott egy workshopot, melyet Dr. Buda László vezetett ami nagyon megérintett. Akkor és azután ennek a tanfolyamnak nem lett folytatása. 2018-ban kaptam egy diagnózist és gondoltam, megnézem, most mivel foglalkozik Laci. Ekkor találtam rá a SzomatoDrámára és azonnal hívást éreztem a párnap múlva kezdődő elvonulásra.

Beszippantott a program. Olyan mély élményeket tapasztaltam meg a 3 nap alatt, amit addig vagy sokkal hosszabb idő alatt, vagy egyáltalán nem is sikerült megélnem. 

2018 óta foglalkozom intenzíven ezzel a módszerrel és az első pillanattól kezdve az volt a célom, hogy a lehető legtöbb tudást, tapasztalatot és megélést szerezzek meg. Először elsősorban azért,hogy a saját fejlődésemre helyezzem a hangsúlyt.

Voltak személyes céljaid is a SzomatoDrámával? 

Amikor a Játékvezetői tanfolyamra jelentkeztem és elvégeztem, az volt a fontos, hogy megértsem a saját működésem. A célom az volt, hogy minél tudatosabb legyek és minél tudatosabban tudjak élni, ezáltal az állapotomat is megpróbáltam ennek megfelelően fenntartani. A tanfolyamon jött meg az az érzés, amikor játékokat vezettem és megtapasztaltam az első sikereket, hogy mennyire jó ez és mennyire jól tudok segíteni másoknak. De hosszú volt az út, amíg meg mertem mutatni magam Dr. Buda László alapítványán kívül is. A fejlődésem és az utam során egyre több megerősítést kaptam, hogy amit csinálok az tetszik az embereknek és szeretik. Így született meg a KaFiBi és az igény bennem, hogy miként tudom ezt minél több emberhez eljuttatni.

És mi a víziód azóta? 

Valami olyat szeretnék megvalósítani, ami eddig vagy nem volt, vagy én még nem nagyon találkoztam vele. Vízióm egy önismereti közösséget vagy találkozási pontot létrehozni, ahol a SzomatoDráma szabályrendszerét jól ismerő és használó kiváló Játékvezetők és Szakemberek egy közös plattformon találkoznak és a saját útjukat járó, érdeklődő emberek hozzájuk kapcsolódni tudnak. Ahol megmutathatom én is magam  és másoknak is lehetőséget adok arra, hogy bemutatkozzanak, és megosszák a tapasztalataikat a már bejárt úton. 

Rengeteg ötlet született meg az elmúlt hetek és hónapok alatt, ami átgondolásra és kidolgozásra vár.

De a lényeg, amint már említettem, hogy minél több fejlődni, tanulni, gyógyulni kívánó ember megismerhesse ezt a módszert, amely a legrövidebb idő alatt a legtöbbet segített számomra az önismereti utamon, és aminek 2019-ben játékvezetője, majd 2022-ben szakembere lettem. És éppen azért, hogy minél több ember megismerhesse ezt a csodálatos, biztonságra épülő játékot, ezért keltettem életre ezt a közösséget, mert nem magányos lovagként próbálom meghódítani a szélmalmot :).  

KaFiBi SzomatoDráma rendezvényein a Kapcsolódás, a Figyelem és a Biztonság eddig nem ismert erejét szeretnénk átadni a legtisztább és legőszintébb kommunikáció kíséretében. Megmutatni minél több embernek, hogy van más, mint az eddig ismert tudás, módszer és rendszer.

Mit nyújtasz a KaFiBi rendezvényen a hozzád fordulóknak?

A fent említett kapcsolódás lehetőségét, és azt olyan mértékben, amennyire a Főszereplő (a SzomatoDráma módszert kipróbáló, gyakorló személy) szeretné, ezen kívül a teljes figyelmet és a biztonságot, melyben megérezheti az elfogadás élményét és a minősítés mentes lét erejét. Erre mindnyájan vágyunk, de nem adatik meg, vagy csak nagyon ritkán történik meg velünk. Azt tapasztaltam, hogy ha ezt sikerül megteremtenünk és kialakítanunk, akkor a játék alatt a Főszereplő kíváncsiságának, szándékának, lehetőségeinek megfelelő mértékű, vagy még mélyebb előrehaladásra van lehetőségünk.

Játékvezetőként mindig igyekszem a biztonságos, szeretetteljes, elfogadó, őszinte légkör megteremtésére. A szőnyegen pedig mindig a Főszereplő a legfontosabb, minden és mindenki más csak utána jön.

Mit hozott a saját életedbe a SzomatoDráma?  

Az önmagamhoz való kapcsolódásnak a minőségi javulását.

Az önelfogadás minőségi változását.

Tudatosságot, megengedést, belső erőt, empátiát, érzékenységet, alázatot, hálát a legkisebb apróságért is, egy más életszemléletet. Ha visszagondolok 4-5 évvel ezelőtti önmagamra, akkor még nagyon hosszú és túl személyes lenne ez a lista. 

Egy biztos, hogy sokkal értékesebb és élhetőbb életem lett ettől az úttól, amiért különösen hálás vagyok.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani tanáraimnak, Dr. Buda Lászlónak, Oláh Katalinnak és Pataki Beának a sok értékes és tartalmas együtt töltött időért.

Az oldalon sütiket használunk a jobb felhasználói élmény biztosításáért.